Skip to main content

Scheidsrechters

Laatste wijziging: 12 september 2023

Coördinatie

 pasfoto_2.jpg

 

ruud v wanrooij

 Scheidsrechterscoördinator:

Sven Smits

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Opleidingscoordinator:

   Ruud van Wanrooij

   E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wie fluit wedstrijden?

Voor het spelen van competitiewedstrijden, bekertoernooien en open club toernooien zijn scheidsrechters nodig. 

Ieder team van Donki Sjot, die speelt voor de Nevobo, krijgt een team toegewezen waarvoor ze wedstrijden fluiten. Dat wil zeggen dat alle seniorenteams en een eigen team toegewezen krijgen door de scheidsrechtercoördinator. Het schema voor het seizoen 2023 - 2024 volgt hieronder: 

Scheidsrechtersindeling 2023 / 2024 

   scheidsrechterschema 2023 2024

De scheidsrechtercoördinator van Donki Sjot is het aanspreekpunt voor alle scheidsrechters van Donki Sjot. De scheidsrechtercoördinator is verantwoordelijk voor het aanwijzen van de teams niet voor het aanwijzen van de scheidsrechters. Alle teams die fluiten, organiseren ZELF hoe ze hun wedstrijden verdelen onder hun spelers/speelsters. De AANVOERDER/COACH is hiervoor verantwoordelijk en het aanspreekpunt. 

In principe is de koppeling zo gemaakt dat het tijdstip waarop de wedstrijden gefloten worden niet conflicteert met je eigen wedstrijden. Als echter incidenteel dat wel het geval is blijft het team dat aangewezen is verantwoordelijk voor het regelen van een vervanger met de juiste licentie

Wanneer je als aangewezen team een bepaalde wedstrijd niet kunt fluiten, regel je zelf als team een vervanger. Maar als oorspronkelijk aangewezen team blijf je wel verantwoordelijk voor die wedstrijd, niet de vervanger! 

 • Voor alle CMV-wedstrijden wijst de Jeugdcommissie A- en B-jeugd teams aan en tellers vanuit de C-jeugd teams.  
 • De leden met de juiste licentie kunnen al direct gaan fluiten. De leden binnen het team die nog niet de juiste licentie hebben dienen dit voor of tijdens het seizoen zelf door te geven aan de scheidsrechtercoördinator en worden dan aangemeld voor een scheidsrechtercursus die de juiste licentie geeft om deze wedstrijden te mogen fluiten.  
 • Alle leden die fluiten dienen een scheidsrechterlicentie te behalen, omdat alle wedstrijden geleid moeten worden door scheidsrechters met de juiste licentie.  
 • Wordt een wedstrijd geleid met niet de juiste licentie dan volgt er een boete voor de vereniging.  
 • Bij wie de boete in rekening wordt gebracht wordt bepaald door het bestuur. 
 • Begeleiding  
 • Binnen Donki Sjot werken we met een begeleidingsteam. De opleidingscoördinator is het aanspreekpunt voor het begeleidingsteam. Dit team is er in princiepen voor alle scheidsrechters vragen welke er vanuit de teams en de scheidsrechters komen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld: 
 • Vragen in het algemeen betreffende scheidsrechter aangelegenheden; 
 • Vragen over spelregels; 
 • Beoordelen van vaardigheden; 
 • Advisering en begeleiding bij het maken van keuzes tav niveau en licentie vraagstukken. Vind je het spannend om een wedstrijd te fluiten dan kan je altijd vragen of iemand van het begeleidingsteam een keer komt mee kijken die jou observeert en je na de wedstrijden tips kan geven, bijvoorbeeld hoe je het in het vervolg beter aan kan pakken.  
 • Opleiding tot official 
 • Spelregeltoets 3e klasse en A, B en C-jeugd (V6) 
 • Via www.volleybalmasterz.nl kun je in je eigen tempo, makkelijk en gratis je spelregelbewijs halen.  
 • Heb je deze spelregeltoets gehaald dan heb je je V6 licentie. Deze ontvang je digitaal. Je kunt deze uitprinten en bewaren op je computer. Wij verwerken, mits je relatiecode (deze staat op je bondskaart) is ingevuld, maximaal de dag na het behalen van je certificaat in ons systeem en dan mag je gelijk gaan fluiten. 
 • Volleybalscheidsrechter-2 - (V4) 
 • De scheidsrechter-2 leidt wedstrijden op 2e en 1e klasse van de regio en Topjeugd A en B (met uitzondering van de  NOJK) wedstrijden. Dit is een opleiding die door de vereniging zelf georganiseerd moet worden. Voor deze cursus dien je zelf aan te melden bij de scheidsrechtercoördinator. 
 • Volleybalscheidsrechter-2+ - (V4+) 
 • De scheidsrechter-2+ leidt dezelfde wedstrijden als de scheidsrechter 2, + als tweede scheidsrechter op promotieklasse of 3de divisie. Om deze module te volgen moet je in bezit zijn van een V4 licentie Dit is een nieuwe opleiding van de nevobo. Mocht je hier interesse in hebben benader de scheidsrechtercoördinator.  
 • Verhindering 
 • Het is voor coaches en aanvoerders aan te bevelen om de aanvoerder van het aangewezen team te bellen, als de scheidsrechter 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd niet in de zaal is. Om in de toekomst teleurstellingen te voorkomen en om de niet opgekomen scheidsrechter op zijn verplichting te kunnen wijzen zorgt het team ervoor dat de scheidsrechtercoördinator wordt ingelicht per mail. Als een wedstrijd niet doorgaat door afwezigheid van een scheidsrechter of als de fluitende scheidsrechter geen (geldige) licentie heeft, wordt de wedstrijd voor de thuisspelende ploeg met 0-4 verloren verklaard! Ook wordt de club beboet. 
 • Reiskostenvergoeding 
 • Scheidsrechters die een wedstrijd fluiten buiten de gemeente Sint-Michielsgestel en hiervoor geen vergoeding krijgen van de Nevobo hebben recht op een reiskostenvergoeding van 18 cent per kilometer. 
 • Afwijkende nethoogten en spelregels 

Afwijkende nethoogten en spelregels

Wedstrijdniveau: Nethoogte:
Dames senioren 2,24m
Heren senioren 2,43m
Meisjes A-jeugd 2,24m
Jongens A-jeugd 2,43m
Meisjes B-jeugd 2,15m
Jongens B-jeugd 2,24m
Meisjes C-jeugd 2,05m
Jongens C-jeugd 2,05m

Voor de C-jeugd gelden afwijkende spelregels: 

 • opslagvolgorde: bij C-jeugdwedstrijden wordt doorgedraaid nadat in één opslagbeurt drie punten zijn gescoord. Een speler kan in een opslagbeurt dus nooit meer dan drie punten scoren. In gevallen waarin de scheidsrechter een strafpunt toekent, wordt dit strafpunt opgeteld bij de drie toegestane punten en geldt het maximum van drie punten dus niet. 
 • uitvoering van de opslag: bij C-jeugdwedstrijden moet de serveerder op het moment van raken van de bal met beide voeten achter de 7-meterlijn en voor de 9-meterlijn staan, tussen de denkbeeldig doorgetrokken opslaglijntjes. De sprongopslag is toegestaan. 

 Scheidsrechters van Donki Sjot

Donki Sjot beschikt over voldoende officiële scheidsrechters met licentie. Voor het juiste niveau per wedstrijd is een mail verstrekt aan de trainers en coaches voor het nieuwe seizoen. Check bij de scheidsrechtercoordinator, je trainer of coach voor het juiste niveau. 

Geschreven door:

Het bestuur

Categorie:

Scheidsrechters

Lid worden, een keer meetrainen?

Je kunt altijd kennismaken met trainer en team door een aantal mee te trainen. Zie de informatie bij de teams.

En lid worden kan eenvoudig met het online aanmeldformulier